vrijdag 10 februari 2012

bankarrogantie

Eerlijk gezegd ben ik geen financieel deskundige. Sterker, ik val onder de categorie leek, wat betreft financiën. Dus, op basis van mijn gezonde verstand tracht ik sommige financiële zaken te bevatten. Het lukt mij even niet.

Ik heb geld. Dit geld breng ik naar de bank. Daarvoor krijg ik een hele kleine vergoeding en de bank bewaard mijn geld. Dat doen een heleboel mensen en daardoor heeft de bank een heleboel geld. Dat geld geeft de bank uit. In bijvoorbeeld de vorm van een hypotheek, krediet, of anders. Mensen die geld van de bank lenen betalen veel meer rente. Het verschil tussen de ontvangen rente en de te betalen rente (door de bank) is de winst voor de bank. Relatief, want ze hebben ook kosten. Maar in ieder geval is dit naar mijn idee het systeem van een bank.

Maar wat gebeurt er vervolgens... de bedragen worden groter en de bank wil meer winst maken. De bank probeert klanten te werven zodat ze geld hebben om iets mee te doen. En ze werven klanten om te zorgen dat ze geld lenen, want daar verdienen ze op. Nog steeds allemaal heel logisch en begrijpelijk.

De afgelopen jaren hebben de banken op deze manier mensen heel veel en heel gemakkelijk geld geleend. Daarbij soms meer dan de mensen eigenlijk konden lenen. Dat ging altijd wel goed, maar een heleboel geld is gebakken lucht... beleggingsgeld, speculatief geld. En daar ging het mis. Banken vielen om en er ontstond crisis. Zelfs zo erg, dat de overheid (van onze eigen belastingcenten) geld is gaan stoppen om banken overeind te houden. Goed, we kennen inmiddels het vervolg en het wordt alweer veel ingewikkelder om de boel nog te begrijpen.
Daarnaast is er een economische crisis ontstaan. Naast een politieke verantwoordelijkheid zit hier een hele grote verantwoordelijkheid van de banken in. Ondertussen blijven die banken flink sponsoren (vooral sport), ze betalen hoge bonussen, en ga maar door. Dat is weer iets beter te bevatten.

Nu de kleine man... dan zie je iets vreemds. Om te beginnen geven banken heel moeilijk nog hypotheken af, terwijl ze hier vier jaar geleden nog mee liepen te strooien. Door de crisis krijgen mensen financiële problemen. Men probeert (ga uit van het goede in de mens) met de bank te overleggen op welke wijze de problemen het beste opgelost kunnen worden. Resultaat: banken geven niet thuis!

En dan breekt mijn klomp. Dit is de bankarrogantie. De bank heeft en neemt macht over de financiële situatie van de individu en van de economie. Immers voor zelfstandig ondernemers is het ook nauwelijks meer mogelijk kredieten te krijgen. Er wordt reclame gemaakt over het feit dat de banken mee denken met de klant, de bank zit in een situatie dat deze bijna altijd hun uitstaande middelen kunnen vorderen en banken zijn een belangrijke motor van de economie. Maar nee, de banken worden bang en grijpen hun macht. De klant is niet langer meer de koning...., maar de knecht. De bank zelf bepaalt en verschuilt zich achter oneigenlijke regelgeving en bezwaren. Ondertussen geven zij zelf nog steeds geld als water uit aan sponsoring en bonussen. Kleine ondernemers en individuen helpen ze naar de klote.

Ik ken mensen die zo klem gezet worden door de onwil van de bank, dat zij een rekening openen bij een andere bank, daar de inkomsten op laten storten en vervolgens niet in staat zijn de hypotheeklasten te voldoen. Waarom? Omdat zij door omstandigheden (tijdelijk) niet in staat zijn de hypotheeklasten te voldoen. De bank echter schrijft dit maandelijks gewoon af, ongeacht of er voldoende saldo is, en de klant kan barsten. Nu is het overstappen naar een andere bank natuurlijk niet de optie. Er wordt wel op korte termijn een oplossing gevonden, maar duurt het te lang worden de schulden te groot en ontstaat er weer een ander probleem. Pure bankarrogantie: zoek het maar uit, als wij maar (direct) ons geld krijgen. Wij zeggen wel met u mee te denken, maar dat doen wij echt niet hoor.
We kennen de beweging Occupy, maar die is vooral gericht op beleggers en het grote geld. Ik verwacht als het zo door gaat dat mensen ook in verzet komen tegen deze bankarrogantie. Nogmaals, ik ben geen financieel deskundige, maar dat hoef je ook niet te zijn, wanneer je naar deze vorm van bankarrogantie kijkt en weet in te schatten wat hier de gevolgen van kunnen zijn. En dan is er een situatie dat de overheid nog meer geld in de banken moeten pompen en de economie nog verder krimpt. Bij deze roep ik alle banken op: maak je reclame waar, denk mee, participeer mee met je klant. Natuurlijk; beperk de risico's, maar blijf menselijk en neem je verantwoordelijkheid. Stop de bankarrogantie!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten