maandag 20 februari 2012

Privatiseren!

Afgelopen zaterdag hebben een aantal leden van GroenLinks fracties uit de regio bij elkaar gezeten om te praten over de invoering en effecten van de WMO. Een boeiende en constructieve bijeenkomst en ik ben blij dat ik hier deel van uit mocht maken. Ook werd weer eens duidelijk hoe ongelofelijk ingewikkeld de materie is rond de WMO en wat er allemaal niet aan gekoppeld of mee verweven is. Ook is mij weer duidelijk geworden dat er in Nederland iets structureel niet goed gaat.

Een halve eeuw geleden had de Nederlandse overheid een brede bemoeienis met alles wat ons allen aan ging. Daarna kwam het idee om publieke zaken te privatiseren, dan wel meer vanuit een private insteek te laten functioneren. Naar mijn idee is de overheid veel te veel doorgeslagen in dat privatiseren. Het is slecht voor het voorzieningenstelsel, maar ook voor de welvaart van het land. Nee, geen Griekse taferelen... Nee, ook van ambtenaren en semi ambtenaren mag je prestatie verwachten. Je mag eisen stellen, maar typisch politiek is: er is een probleem, of iets werkt niet: weg er mee. Is de privatisering van de energieleveranciers nu een verbetering? Werkt Post.nl nu zo veel beter dan de aloude PTT?

Maar ook op andere vlakken zie je vormen van privatisering... in ieder geval een insteek om meer commercieel te werken. Kijk eens naar de enorme macht van de zorgkantoren... particulieren verzekeraars, maar die maken wel helemaal de dienst uit van de gezondheidszorg.

Ben ik tegen privatisering? Neen! Alleen het moet gedoceerd en je moet goed kijken waar het wel kan en waar het niet kan. Vervolgens, wanneer je een keuze maakt; wees dan ook consequent. NS en Prorail is een verhaal van heel inconsequent omgaan met een zekere mate van privatisering, waarbij Prorail feitelijk de nieuwe machthebber op het spoor is.

In een lijn met privatisering zie ik decentralisatie. Voor mij is het een beetje het zelfde, maar met een ander jasje. En dan kom ik langzaam tot de kern van de zaak. Decentraliseren is prima. Natuurlijk kan de lokale overheid beter voor haar inwoners zorgen en zorg op maat bieden, dan de hogere overheden. Maar het is, net als altijd; alles of niets. Dus de regering geeft niet alleen de uitvoering uit handen, maar ook haar verantwoordelijkheid. En daar gaat het mis! Iedere gemeente kan een eigen beleid voeren en dan kan het verdomd lullig zijn dat je net over de grens van gemeente A woont, terwijl je in gemeente B zo veel beter uit bent. Dat is de situatie die zich ontwikkeld met de decentralisatie. Mijn oproep is dat de regering haar verantwoordelijkheden houdt en blijft nemen, maar de uitvoering zo veel mogelijk daar legt waar dit het meest effectief en mensvriendelijk gehanteerd kan worden. Een simpele strategie met verstrekkende resultaten. Het initiatief van GroenLinks zo bij elkaar te zitten heeft voor mij een grote waarde en ik hoop dat hiermee de WMO in Kennemerland straks een beetje een constructief en eensluidend beleid laat zien.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten