woensdag 27 januari 2016

Sensatie. Nieuws

Het NOS Journaal, van acht uur, besteedde aandacht aan de heer Wilders, wie in Spijkenisse, symbolische (lege) flesjes pepperspray uitdeelde. Het Journaal merkte zelf op dat het Wilders wederom gelukt was in het nieuws te komen. En natuurlijk ging dit met de mededeling gepaard dat hij wederom gestegen was in de peilingen. Vreemd, de verbazing van de nieuwslezeres te zien en in haar stem te horen. De media werken Wilders zelfs tot ongekende op door met nieuws te komen, wat helemaal geen nieuws is. Iedere keer komt Wilders weer met populistische holle zaken, want in feite komt hij met niks, laat staan met iets nieuws. En toch telkens weer zijn alle schijnwerpers op deze man gericht. In mindere mate geldt dat ook voor andere politici. Wanneer Rutte folders uitdeelt in Maastricht is dit voor mij geen nieuws, maar we zien, horen en lezen het wel. Dat de media van Spijkenisse het bijzonder vinden dat Wilders in hun dorp loopt kan ik mij wel een beetje voorstellen, maar nieuws is het niet. Simpelweg alleen al doordat dit de vaste strategie van Wilders is. Het NOS Journaal is niet de enige schuldige in de stijgende populariteit van de PVV. Alle media werken er hard aan mee en het lijkt er op dat er een soort wedstrijd gaande is, wie de meeste onzin van Wilders in het nieuw kan brengen. Kappen met die onzin!



Moet Wilders dan doodgezwegen worden? Genegeerd? Natuurlijk niet. Dat is ook heel erg Nederlands, of alle aandacht, of geen. Tussenwegen lijken niet te bestaan. Is ook lastig, want dan moet je jezelf kritisch opstellen. Dat is absoluut minder spectaculair. Toch is mijn opvatting, dat wanneer je Wilders in het nieuws haalt je moet kijken of het écht nieuwswaarde heeft. Inmiddels kennen we Wilders. Zijn oneliners zijn geen nieuws meer. Zijn opvattingen over buitenlanders, vluchtelingen en Moslims evenmin. Dus alles wat hij daarover brengt heeft geen nieuwswaarde meer. Zo zijn er heel wat onderwerpen waarbij Wilders als een geit loopt te blaten, maar eigenlijk totaal niets brengt. Mijn overtuiging is dat wanneer de pers uitgaat van nieuwswaarde (én inhoud) wij Wilders nauwelijks meer in het nieuws tegen komen. Partijen als Christen Unie en GroenLinks zullen juist meer in het nieuws komen, en wellicht de Partij voor de Dieren ook. Dan zal blijken hoe weinig Wilder te berde brengt en hij nauwelijks meer voorstelt als een vals repeterende wekker.

De kans dat Wilders het nieuws daarna nog wel haalt is niet alleen kleiner, maar zal ook een stuk negatiever zijn. Immers, Wilders zal zijn handige trukendoos in zetten om maar media aandacht te blijven krijgen. Hoe meer dat op waarde wordt geschat, des te verder zal Wilders gaan met zijn strategie. Misschien wel zó ver dat hij uiteindelijk wél grenzen over gaat. Dan hebben we misschien nieuws. Tot nu toe blijft hij telkens aan de goede kant, al balanceert hij regelmatig óp die grens. Wanneer de aandacht verslapt moet hij met iets anders komen. Dat kan twee kanten op gaan. Hij gaat echt inhoud verkondigen, of hij gaat de grens over. Omdat hij zelden inhoudelijke argumenten heeft zal het zijn grensoverschrijding worden. Of hij is toch net slim genoeg. Alleen zal de PVV al snel gaan behoren tot de grauwe middenmoot. De populariteit van deze club zal ook zienderogen af nemen. Immers juist door zeer veel in de picture te zijn en veel oneliners te verkopen die angst inboezemen of inspelen op de vermeende angst van de mensen is de PVV, op papier, zo groot. Met Fortuin, destijds, zag je een beetje het zelfde mechanisme. We kennen ook allen het zinken en de ondergang van de LPF.



Wat weinig uitgelicht wordt, althans té weinig, is de partijstructuur van de PVV. Het is geen partij, zoals wij deze in een democratie kennen. De partij ís Wilders. De man die aan alle touwtjes trekt. Een Erdogan van Nederland. Uitermate slim, zeer hufterig en uit op persoonlijke macht, maar niets hebben met de burgers of democratie. Om de troon te bestijgen wordt populistisch gedaan, alsof zij de burger begrijpen, maar eenmaal op de troon verandert de toon gestaag. Iemand met een andere mening in Turkije wordt vrijwel direct opgezadeld met de term "landverrader". Wilders noemt het Nederlandse democratische bestuur een "farce". Dit soort lieden kunnen alleen maar schoppen en anderen (onterecht) zwart maken, wanneer zij hun zin niet krijgen. Nederland kan wel naar andere landen wijzen, maar in eigen land is in principe een soort gelijke dreiging. Met dank aan de media, die zo'n Wilders wel leuk en amusant vinden. Er gaat geen dag voorbij of ik zie, lees, of hoor iets over Wilders. Zelfs over Rutte is het soms dagen stil. Is er dan niemand, op een belangrijke positie (bijvoorbeeld in de media), die dit doorziet en dit alles eens flink aan de tand voelt? Is men blind, dom, of is iedereen zo geil op populisme. Heeft iedereen zij n ziel aan de Duivel verkocht? Wanneer dat zo is, laat Wilders gerust de grootste worden, stop nog een bos veren in zijn reet en Nederland groeit uit tot een vreemdsoortige autocratie of misschien wel dictatuur. Alleen moet niemand dan meer zeiken, en geen kritiek meer leveren op de politiek in landen als Rusland, Turkije, Polen en dat soort landen. Prima...

Eigenlijk niet dus, maar blijkbaar doorziet of niemand het, is met te veel met zijn eigen ik bezig, of wil men scoren. Trieste gedachte voor een ontwikkeld land in de Westerse wereld. Het denkniveau lijkt niet, of nauwelijks, uit te stijgen boven dat van de bevolking in veel minder ontwikkelde landen. Die Hollandse arrogantie mag dus wel eens aan de kaak gesteld worden. Wij zijn geen haar beter!



Over de inhoud van de PVV, of moet ik zeggen Wilders, heb ik tot nu toe niet echt gesproken. Deels omdat het aan echte inhoud ontbreekt, deels omdat de inhoud complex is. Natuurlijk, ook de PVV heeft een programma. Helaas zit er vrijwel geen onderbouwing in. Op geen enkel vlak. Dan is het makkelijk te roepen. Wat dat betreft onderscheidt de PVV zich weer niet van andere partijen. Er wordt veel geroepen, te veel. Kijk naar de PvdA. Hun programma en hun onderbouwingen..., regeren is blijkbaar belangrijker en men heeft haar ziel verkocht aan de VVD. Met een PVV zal het niet anders gaan. Behalve, wanneer de PVV een zeer absolute meerderheid krijgt. Dan wordt deze partij ronduit gevaarlijk. En een dergelijk resultaat kan de PVV alleen behalen met hulp en dank aan de media!

Kortom, geef nu eens alleen aandacht aan de PVV wanneer er sprake is van écht nieuws. Nederland zal er snel weer anders uit zien. En geef niet alleen aandacht aan dat nieuws, maar vooral ook de feitelijke effecten daarvan voor onze samenleving. De PVV zal weg kwijnen. Zoals recent die jongen van Pownieuws. Enkele kritische vragen aan Wilders, een confrontatie met de effecten van zijn uitspraken en Wilders loopt weg. Als een klein jongetje, die geen antwoorden heeft maar alleen hoort dat je hem niet aardig vindt. Helaas is Pownieuws de enige die hem, publiekelijk, op deze wijze aan pakt. Nu de rest nog... Of, straks zijn de poppen aan het dansen. Alle credits voor de PVV liggen bij (alle vormen van) de media. Zij maken, of breken....



Geen opmerkingen:

Een reactie posten