donderdag 8 mei 2014

Afscheid

bron: hockeyclubwaalwijk.nl


Je kent het wel. Mensen die vertrekken, maar er een uur later nog zijn. Of mensen die er nog een roken en dán echt gaan, maar pas vertrekken na vele peuken. Het ritueel van opstaan om weg te gaan en in fasen het vertrek in te luiden is een wel heel intrigerende wijze van afscheid nemen.

Je hebt mensen, die bijna halverwege een gesprek op staan; "ik ga", en daadwerkelijk en vrijwel direct vertrekken.wat mij vooral opvalt is dat er twee dingen voorspelbaar zijn; wie hoe vertrekt en wie de uitgeleide doet en hoe. Bij een vlugge opstapper en een doorpratende persoon die uit laat gaat het proces heel snel, maar is er duidelijk meer vertraging, dan wanneer de persoon die uitlaat verder geen nieuwe onderwerpen of dergelijke aan kaart.
Mensen die er nog een roken, of nog een drinken zijn plakkers. Veelal hebben zij geen verplichtingen elders, of staan de verplichtingen welke zij hebben hen tegen. Eigenlijk mensen die helemaal niet weg willen. Vooral uit beleefdheid zeggen zij op te willen stappen. Is de gastheer/gastvrouw kort van stof of gaat ie uit van de boodschap zal de bezoeker binnen redelijke tijd inderdaad toch vertrekken. Echter, schenkt de heer/vrouw des huizes nog wat in, dan kan het afscheid lang uitgesteld worden. Het afscheidsritueel is dus altijd een interactie tussen twee personen.
Dan heb je de gastheer/vrouw die of ongevraagd, of opgedrongen bij schenkt. Dan wil deze persoon in eerste instantie niet dat de gast vertrekt. De gast die niet wegkomt zal dan lang kunnen blijven, makkelijk tot de late uurtjes en mogelijk enkele flessen verder. De gast die wel wegkomt zal langer blijven en meer drinken dan de opzet, maar toch sneller opstappen. Dit of na een nadrukkelijk "ik hoef echt niet meer", dan wel door een half glas te laten staan.

Maar dan. De gast kondigt het vertrek aan, zonder echt aanstalten te maken. Bij een herhaalde mededeling gaat de gast al staan. Ondertussen gaat het gesprek gewoon door. Dan wordt er afscheid genomen en volgt vrijwel direct een nieuw onderwerp. Iedereen staat, maar het gesprek gaat gewoon door. Ondertussen wordt nog enkele keren aangekondigd te vertrekken. Na enige tijd komt er beweging. Afhankelijk van de woning en omgeving gebeurt dit in fasen. Bijvoorbeeld een gesprek bij de deur naar de gang, een gesprek in de hal en tot slot een uitvoerig gesprek bij de voordeur. Ja, zelfs voortzetting bij auto of fiets is dan niet uitzonderlijk. Deze manier van afscheid nemen kan zo een half uur tot zelfs wel een uur duren.
Duidelijk is dat ook hier de interactie cruciaal is. 

Een vlugge vertrekker en een langdradige persoon die uitlaat geeft nog wel eens de vreemde situatie dat de een al wegloopt, terwijl de ander nog met het verhaal bezig is. Bij een langzaam afscheid nemend persoon zie je dat er juist vaak een monoloog ontstaat. De gastheer/vrouw reageert steeds minder, waardoor de gast uiteindelijk sneller eieren voor zijn geld kiest.
bron:jet030.blogspot.nl
Over het algemeen is het afscheid tussen mannen sneller en directer dan tussen vrouwen. Afscheid tussen mannen en vrouwen is, qua vorm, sterk afhankelijk van zowel de individu als de interactie. Meestal zie je hier qua tijd een tussenvorm.

Dan zijn er nog signalen van het vertrek. Sommige mensen lijken hier volledig immuun voor. Of zij zelf uur de regie hebben en pikken dan ook geen enkel signaal op, dat het misschien toch beter is te vertrekken. Anderen daarentegen lijken overgevoelig voor deze signalen en breken het gesprek abrupt af. 
Wanneer er meerdere gasten zijn en meerdere gastontvangers ontstaan vak mixen van al bovengenoemde met het effect dat er altijd een, twee of meer voor Piet Snot aanwezig zijn. Zij vallen vrijwel buiten het gesprek. In die gevallen zijn het weer vooral de dames die rekken, of de gast en de gastvrouw.

Afscheid nemen is zo beschouwd een boeiend fenomeen. Je kan het goed analyseren en er is veel te ontdekken. We staan er zelden bij stil hoe wij afscheid van elkaar nemen en hoe wij hiermee omgaan. Toch boeiend eens bij stil te staan, want dit ritueel zegt heel veel over mensen. En hoe ik afscheid neem? Ik zet er gewoon een punt achter.


 
bron: gvb.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten